Det står i profeten (Jesaja): ”Det här är Min vila; ge vila åt de trötta.” Åstadkom därför denna Guds ”vila”, o människa, och du kommer inte ha något behov av att säga ”Förlåt mig.” Ge vila åt den trötte, besök de sjuka, vidta åtgärder för de fattiga: detta är verkligen bön, som jag ska förklara för dig, min älskade. Hela tiden som någon åstadkommer Guds ”vila”, så är det bön. – den helige Afrahat (+345)

Läget för våra kristna bröder och systrar (och andra minoriteter) i Irak är kritisk och har varit så sedan en tid tillbaka. Man mördas, blir bortdrivna från sina hem och förföljs till och med efter man tvingats lämna sina hem. Men reaktionen från omvärlden har varit mild, minst sagt, till och med iskall under den mesta av tiden. Demonstrationer har anordnats runt om i världen de senaste veckorna, däribland flertalet i Sverige med tusentals deltagare. Intresset från media och ledare i landet har dock varit nästintill obefintlig.

För att få till en reaktion och ett agerande har därför ”Kommittén för Mellanösterns Kristna” arrangerat en så kallad ”kraftsamlad demonstration för de kristna i Irak och Syrien” som kommer att äga rum på Medborgarplatsen i Stockholm.

Demonstrationen går av stapeln klockan 14.00 i morgon söndag (den 10 augusti) med följande kyrkor och organisationer som arrangörer eller stödorganisationer:

– Syrisk Ortodoxa Kyrkan i Sverige med bägge stift
– Syrisk Katolska Kyrkan
– Armeniska Kyrkan
– Kaldeiska Kyrkan
– Maronitiska Kyrkan
– SOMEK, Solidaritets Organisationen För Mellanösterns Kristna
– SOUF, Syrisk Ortodoxa Ungdomsförbundet – SOUF
– SOKU, Syrisk Ortodoxa Kyrkans Ungdomsförbund (SOKU)
– SAAF, Syrianska/Arameiska Akademikerförbundet, SAAF
– SAUF, Syrianska-Arameiska Ungdomsförbundet
– Syrianska Riksförbundet
– Kaldeiska Riksförbundet

SOUF:s riksstyrelse önskar att ärkestiftets ungdomar och alla som har möjlighet deltar i morgon för att på ett vackert sätt försöka åstadkomma, som vår fader Afrahat uttrycker det, Guds ”vila”.