Denna dag började tidigt, precis som alla andra dagar med morgonbön klockan 05:00. En morgonväckande stank av kobajs får en garanterat att vakna upp. Vi fick information om att packa en enkel väska med sovkläder och ombyte och stå klara vid klostrets portar ca 09:00.

Trots den hemska värmen blev det en mycket lärorik och underhållande dag.

Vi besökte Mor Gabriel, ett av världens äldsta kloster som även kallas för det andra Jerusalem för syrisk-ortodoxa kristna. När vi väl kom fram blev vi guidade runt i klostret och fick se/höra om många intressanta föremål och historier. Klostret har fått namnet efter helgonet Mor Gabriel, och vi fick chansen att ta del av hans sätt att be till Gud. Det var i en grotta i klostret mellan två väggar tätt ihop med knappt något syre i. Det var kul att få uppleva den känslan och veta hur viktigt det var för honom att komma bort från allt runtomkring och be i tystnad.

Efter den guidade turen var det dags att träffa biskopen i klostret, Mor Timoteus Samuel Aktas. En mycket trevlig biskop som berättade om hans syn på kristendomen och kyrkans tillstånd idag. Vi blev bjudna på te och vatten och fick även chansen att ställa lite frågor till honom. När det var dags att gå fick alla i gruppen en påse med en fin bibel på suryoyo, en fin gåva och ett minne som vi tacksamt tog emot.

Nästa kyrka som vi besökte var Ito d’Mor Afrem, de 40 martyrernas kyrka. Vi blev mottagna av prästen som berättade om kyrkans historia. En annorlunda kyrka med tre stycken altare, och utseendet på dem var inte som i andra kyrkor. Det var ingen lång vistelse där då vi var tvungna att skynda oss vidare till klostret Zahfaran.

Zahfaran är ett mycket fint kloster som påminner lite om det vi bor på i Saleh. Munken som tog emot oss där var mycket underhållande och tog väl hand om oss, han kunde en del om Sverige och det svenska språket som underlättade kommunikationen mellan oss och honom. På klostret bodde det flyktingar från Mosul, Irak. De hade tvingats fly efter att ISIS tagit över Mosul. Många av oss förstod allvaret i denna familjens situation och att det som händer inte är långt ifrån att ske även i Tur Abdin.

En dag som krävde mycket energi, men också en lärorik och viktig upplevelse för oss alla.