Abouna George, Gudstjänst i Tur Abdin

Klockan är 04:50 och nu är det äntligen dags att vakna och starta upp ännu en efterlängtad dag, finns det något mer underbart än att vakna till ljudet av kyrkklockor på taket av ett kloster? Den friska vinden och den klarblåa himlen får en att vakna upp med leendet upp till ögonen. Hemma i Sverige hade jag nog behövt en hel orkester för att kunna öppna ögonen kl 04:50 men här sker allt så naturligt. Med en starkare relation till vår Herre som har byggts upp under denna korta vistelse tar jag mina stora och snabba steg ner till kyrkan. Klockan 05:00 börjar Gudstjänsten som är bland den finaste jag varit med om. Tanken slår mig att för ca 1628 år sedan satt våra förfäder i just detta kloster, i exakt samma kyrka, och firade exakt samma gudstjänst på exakt samma språk. Jag tittar runt i kyrkan för att nåla mig fast i de fina detaljerna runt altaret och förundras över hur vacker denna 1628 år gamla kyrka är. Samtidigt som jag blir väldigt berörd av alla intryck och tankar så blir jag också väldigt stolt över våra kyrkofäder som har byggt upp ett sådant rikt klosterliv och att vi har en sådan mäktig historia.

För att inte vara allt för långrandig så hoppar vi till nästa aktivitet som innebar en föreläsning/diskussion av Abona George. En av alla bra egenskaper som Abona har är att han förstår oss ungdomar, Abona vet precis vilka ämnen som är de mest aktuella och som behöver diskuteras, därmed valde Abona att idag ta upp ämnet om äktenskap. Precis som förväntat så blev det en stor diskussion och en massa frågor. Även fast vi inte är en mindre grupp som tidigare känt varann så kände sig alla tillräckligt bekväma för att kunna ta upp frågor som man tidigare funderat på och äntligen få svar. Tiden rann bokstavligt talat iväg och vi kände oss absolut inte klara när det nu var dags för förmiddagsbön, så diskussionerna fortsatte efter bönen.

Värmen, koncentrationen och de tidiga mornarna gjorde att man vid denna tidpunkt var helt slut men när Isa berättar om sin livshistoria så kan man inte göra annat än piggna till och fascineras över hans omvändelse. Även här kunde vi inte avsluta frågorna som uppstod när det var dags för eftermiddagsbön så berättelserna och frågestunden med Isa fortsatte efter bönen.

Dagen avslutades med en trevlig hymnstund med fina röster och en stor samling runt Abona Deyroyo Daniel och nunnorna. Tyvärr innebär detta avslutande av dagen en dag närmare hemfärd.