Gruppbild i Mor Ya

Dag 9

Som vanligt är samlingarna inte vid tidpunkten enligt planeringarna, men det är det som är det härliga med resan. Kan vara orättvist mot Abona George men han är så jordnära att han förstår och har tålamod med oss. Denna dag började resan med att åka upp mot Mor Malke, där det redan vid bilfärden och parkeringen fick oss att tappa hakan av den underbara utsikten av klostret och dess berg och grönska. Utsikten av Turo du Izlo, som en gång i tiden tillhörde Mor Malke, har tagits över av turkar och kurder men annars var bergets vy enastående. Självaste klostret har de rustat upp och det ser ut att vara i bra skick och vi hoppas på en lång framtid för detta kloster. Vid klosterbesök får man anpassa både klädsel och uppförande för att vi måste ha i åtanke att det är deras hem som vi besöker. I och med detta fick vi beröm för att vi anpassa oss med klädseln, och detta gladde allihop för Mor Malke är kända för att vara strikta.

Resan fortsatte till nästa kloster vid namn Mor Yacoub Qarno, i Badibe. Klostret står på ett berg som är högre upp än till och med Mor Augin och man kunde se Qabre Hewore, Syrien därifrån. Munken vi möttes av vid porten gav en kram åt var och en och var otroligt öppen, trevlig och med leende på läpparna. Det strömmade ut kärlek och godhet i överflöd och han fyllde hela klostret med ömhet. Han var en unik munk med ungdomlig mentalitet vilket gjorde att vi förstod varandra exemplariskt. Han hade en annan metod för att undervisa för diakoner/elever, som till exempel projektor och även böcker. Hans personlighet och utstrålning tog oss alla med storm. Vi hoppas på att de kommer göra positivt i den syrisk-ortodoxa kyrkan.

Varje dag lär vi oss någonting nytt, idag lärde vi oss att likt en oslipad diamant är den syrisk-ortodoxa kyrkan som vi hoppas att klostret Mor Yacoub Qarno slipar.

Dag 10

Dagen började precis som de tidigare dagarna, kyrkklockan ringde strax innan klockan fem på morgonen för morgonbön nere i kyrkan. Vid det här laget hör man inte klockan varje dag utan jag vaknar av att någon annan har gått upp och börjat prata. Känslan av extrem trötthet byts ganska snabbt ut till nyfikenhet och tacksamhet över att få delta i morgonbönen tillsammans med de andra. Ganska så snabbt efter morgonbönen ringer klockan för frukost, då det är fasta inför jungfru Marias dag bjuds det idag på frukost som är anpassad efter fastan – alltså god hemmagjord marmelad och egenodlad melon.

Idag blir en lugn dag på klostret, därför kan de flesta av oss gå upp och vila en stund inför dagens föreläsning. Att gå tillbaka upp till taket och ta igen lite sömn är nyckeln till en lång och lärorik dag! Abouna George gav två föreläsningar idag, där vi först läste ett stycke ur Romarbrevet och sedan diskuterade hur viktigt det är att ungdomarna är aktiva i kyrkan. Men innan dess hann några av oss sätta sig i matsalen för att läsa lite ur bibeln och reflektera över styckets budskap. Den första föreläsningen med abouna påbörjades i kyrkan men pga. av värmen förflyttade vi oss ut till ingången under valven för efterföljande diskussion. Mellan föreläsningarna hanns det med ett till besök i kyrkan för bön och sedan lunch som nunnorna hade lagat.

På eftermiddagen hade vi lite ledig tid för att reflektera över vår vistelse och utvärdera resan, jag själv fick även möjlighet att tala lite med en av nunnorna som har bott här i ca 40 år. En av fördelarna med att bo på kloster är att man får tillfälle till att ensam eller i mindre grupp prata med nunnorna om deras liv i klostret och innan de flyttade hit.

Efter kvällsbön och kvällsmat samlades gruppen över en kopp te för att få en sammanfattning av allas utvärderingar och planera morgondagen. Just nu har klockan blivit så mycket att några har gått upp på taket för att fixa i ordning våra madrasser så att vi kan somna in under stjärnorna även idag.