Projektbeskrivning
Baloh
En rätt av burgul och röda linser som med fördel kan serveras med sallad och inlagda grönsaker.
Ingredienser
×4 dl semdo (tunn burgul)
×3 dl röda linser
×2,5 l vatten
×1 stor gul lök
×200 gr persilja
×1 dl matolja
×Krydda med chiliflarn, torkad koriander och salt efter egen smak
Instruktioner
1Mät upp burgul och häll över i en stor bytta.
2Tillsätt salt, koriander och chiliflarn och blanda ihop kryddorna med burgulen.
3Skölj linserna ett par gånger och koka därefter i hög värme (tillsätt lite salt) i cirka 20 minuter.
4Häll över linserna i byttan med burgul och kryddor och rör om.
5Finhacka löken och bryn den i oljan till dess att den fått fin gyllenbrun färg.
6När löken är klar, häll över den med oljan i byttan och blanda runt.
7Grovhacka slutligen bladpersiljan och strö över (eller blanda samman). Serveras bäst med sallad och inlagda grönsaker.
En gång fanns det några bröder (munkar) som, av kärleken de bar för sina gäster, åt med dem, trots att det var fasta. Det fanns en annan broder som föraktade dem eftersom de satt till bords. När abba Johannes såg honom, grät han och sa: ”Vilken sorts ande har den här mannen i sitt hjärta att han skrattar åt bröderna, och föraktar dem? Han borde snarare gråta för sig själv. Det är han som bryter sin fasta, inte de. Det är han som äter. Han slukar kärleken till sin nästa.”
– Munkarnas trädgård